Älä rakenna WordPress-verkkosivuja valmisteemalla

25.11.2019
Business Design Teknologia

WordPress-verkkosivualusta tarjoaa lukuisia maksuttomia ja edullisia valmisteemoja, joiden ympärille yrityksen verkkosivut voi rakentaa. Toinen juttu on, kannattaako se – valmisteemoissa on huonot puolensa.

WordPressin tarjoamia valmisteemoja voi käyttää vaikkapa oman harrastusblogin kirjoittamiseen, mutta yrityksen verkkosivuja niillä ei kannata mielestämme rakentaa. Visuaalisesti valmisteemat ovat usein todella näyttäviä, joten päältä katsoen on ymmärrettävästi vaikea ymmärtää mikä niissä mättää. Kun teemoihin tutustuu ja niillä sivustoja yrittää rakentaa, huomaa nopeasti että joutuu jatkuvasti tekemään kompromisseja suunniteltujen sisältöjen ja rakenteen kohdalla, sekä teknisiä haasteita alkaa kasaantumaan enemmän kuin tarpeeksi.

Lähtökohtaisesti on siis paljon fiksumpaa antaa ammattimaisen WordPress-toimiston luoda yrityksen tarpeisiin soveltuva räätälöity kokonaisuus ja antaa sivuston rakentaminen heidän käsiinsä. Näin saat todennäköisemmin laadukkaat, skaalautuvat, yrityksesi tarpeisiin luodut, turvalliset ja käyttökokemukseltaan moitteettomat sivut.

Valmisteemoilla on haastavaa rakentaa laadukasta ja ammattimaista kokonaisuutta yritykselle, sillä ne on luotu edullisiksi yleistyökaluiksi, eivätkä juuri sinun liiketoimintasi kehittämiseen. Näin ollen sivuston räätälöinti yrityksesi tarpeisiin sopivaksi on usein vaikeaa jossei mahdotonta ja luvassa on todennäköisesti haasteita myös sisältöjen hyödyntämiseen, sivuston tietoturvaan, suorituskykyyn, kehitykseen, vakauteen ja ylläpitoon liittyen.

Valmisteemassa joudut sopeuttamaan sisältösi teeman rakenteeseen, kun tavoite pitäisi olla juuri toisinpäin. Verkkosivu luodaan sinun liiketoimintasi ja kohderyhmiesi tarpeita varten ja niille suunniteltujen sisältöjen ympärille.

 

Valmisteemalla rakennetuista WordPress -sivuista on ammattimaisuus kaukana

Valmisteemalla rakennetut verkkosivut eivät välttämättä anna yrityksestä ammattimaista kuvaa, sillä niissä on usein häiritseviä animointeja ja kankea sivurakenne, joka ei palvele yrityksen liiketoimintaa eikä sivujen käyttäjää.

Kannattaakin muistaa, että valmisteemat ovat aina pakettiratkaisuja – samanlaisia sivuja näkyy monilla muillakin. Ainutlaatuisuus on tällöin sivuista kaukana, eikä kilpailijoista välttämättä erotu massaratkaisuilla. Lisäksi valmiisiin teemoihin rakennettujen sivujen muokattavuus on usein huono, vaikka ne myyvät itseään erilaisilla sivumuokkaimilla.

 

WordPress-valmisteema

 

 


Devaaja! Kiinnostaako haastaa miten toimialalla rakennetaan verkkosivuja? Alkaako perus WordPress-saittien rakentaminen maistua puulta?

Hyppää Pixelsin remmiin tekemään verkkopalveluita moderneilla työkaluilla ja siirtämään verkkosivukehitystä lähemmäksi sovelluskehitystä. Kurkkaa avoimet työpaikkamme.

 


Hidas sivusto ei palvele hakukoneita eikä käyttäjiä

Valmiissa teemoissa on usein suuri määrä turhia toiminnallisuuksia, jotka tekevät sivustosta monimutkaisen ja vaikeakäyttöisen. Suuri määrä toiminnallisuuksia tarkoittaa usein myös sitä, että jokaisella sivulatauksella on paljon ladattavia css- ja js-tiedostoja, jotka hidastavat sivustoa. Kun ihmiset kaikkoavat ja viettävät sivustolla vähemmän aikaa hitaan latautumisen takia, tästä seuraa myös huonompi näkyvyys hakukoneissa.

Valmiissa teemoissa on muutenkin harvoin huomioitu asioita, jotka vaikuttavat näkyvyyteen hakukoneissa, kuten esimerkiksi otsikkotagien oikeaoppinen käyttö, Schema-merkintäkieli ja käytettävyys mobiilissa.

 

Verkkopalvelun jatkokehittämisen mahdollisuudet huonot

Monet valmisteemojen kauppapaikat eivät tarjoa teeman automaattista päivitystä, joten päivitys täytyy tehdä manuaalisesti lataamalla sivustolta, josta kyseinen teema on hankittu. Näin ollen teeman päivittäminen jää usein tekemättä, koska se on työlästä ja vaatii jatkuvan lisenssin.

Valmisteeman koodaajat saattavat ajan saatossa lopettaa teeman kehittämisen tai alkaa viemään sitä täysin eri suuntaan. Tällöin teemaa käyttävien verkkosivujen WordPress-alustaa ei pystytä välttämättä enää päivittämään. Jos valmisteemaa kehitetään erilaiseen suuntaan kuin alkuperäinen versio on, voi olla, että sitä käyttävän sivuston sisältö ei enää sovellu uuteen versioon. Mikäli valmiin teeman päälle rakennetun verkkosivun sisältö siirretään muualle, mukana saattaa tulla valmisteeman koodia (shortcodet), joka täytyy poistaa sisällön seasta erikseen.

Jos haluat lisätä verkkopalveluusi räätälöidyn verkkokaupan, tapahtumakalenterin, laskurin, gallerian tai jotakin muuta, tarvitset lisäosia. Voi kuitenkin olla, etteivät valmiit lisäosat istu sivustolle hyvin tai sovi tarpeisiisi. Tämän vuoksi sivuston kehittäminen ja muokkaaminen on vaikeaa. Jos verkkosivut rakennetaan valmisteeman päälle, todennäköistä on, että ennemmin tai myöhemmin luvassa on totaalinen verkkosivu-uudistus, koska valmisteema ei enää taivu yrityksen tarpeisiin.

Lue myös: Mitä WordPress-verkkosivuston kehittäminen maksaa?, Tämän takia verkkosivu-uudistuksesi menee pieleen ja Verkkosivut yritykselle: Näin kilpailutat verkkosivu-uudistuksen

WordPress-sivueditori

 

Huonolaatuinen koodi ja puutteellinen tietoturva

Koska valmisteemat ovat isolla volyymilla tehtäviä massatuotteita, koodin laatu on välillä huonoa. Vaikka kauppapaikassa teemalla olisi viiden tähden luokitus ja “hyvä laatu”, se ei vielä takaa mitään. Totuus on se, että koodin suorituskykyä ja toimivuutta testataan puutteellisesti, eikä saavutettavuutta välttämättä ole testattu ollenkaan. Osa teemoista saattaa olla jo ostettaessa vanhentuneita ja niissä saattaa olla vikoja jo valmiiksi.

Valmisteemat ja niihin yhdistettävät lisäosat saattavat päivitysten yhteydessä kärsiä myös yhteensopivuusongelmista, jolloin saitti kaatuu tai vaatii merkittäviä muutoksia koodiin, jotta sivusto toimii jälleen.

Valmisteemoissa tulee mukana usein ylläpitoon lisätyt koodieditorit, joiden avulla teknisesti taitamattomat käyttäjät voivat itse lisätä erilaisia tyylejä ja analytiikkakoodeja sivustolle. Näiden ominaisuuksien avulla on kuitenkin myös helppoa lisätä haittakoodeja sivustoon. Tietoturvariski on myös se, että jotkut valmisteemat sisällyttävät riippuvuuksina tietyt lisäosat suoraan teemojen koodiin mukaan, sekä se että kyseiset lisäosat päivittyvät vasta silloin, kun teema päivitetään.

Valmisteemoihin yhdistetään usein myös page buildereita, eli sivueditoreja. Näistä suosituimpia Suomessa ovat mm. Divi ja Elementor. Valmisteemat ja sivueditorit ovat usein raskaita, eivätkä ne sovi yhteen tiettyjen laajennusten kanssa, jolloin sivun ulkoasu saattaa rikkoutua kun uusia lisäosia asennetaan. Lisäksi ne muuttavat sivuston rakennetta kriittisesti, joka vaikeuttaa jatkokehitystä ja muutosten tekemistä sivustolle.

 

WordPress-page-builder

Miksi valita räätälöity toteutus?

Kun vaativiin WordPress-toteutuksiin erikoistunut toimisto räätälöi oman teeman yrityksesi tarpeisiin, saat laadukkaat, uniikit ja käyttäjäystävälliset sivut, jotka skaalautuvat liiketoimintasi kasvun mukana:

  • Turvallinen ja luotettava lähtokohta: Suurin osa ammattimaisista toimistoista on vuosien aikana kehitellyt ja parannellut omaa aloitusteemaansa, joka luo vakaan lähtökohdan projekteille. Teemaa yleensä jatkuvasti kehitetään ja sen luonut toimisto tietää tarkalleen missä ja miten se on käytössä, joten yhteensopivuusongelmat ovat minimaalisia (toisin kuin valmisteemoissa). Voit esim. tutustua Pixelsin aloitusteeman taustoihin.
  • Voit nukkua yösi rauhassa: Kun sivusto on ammattilaisten rakentama ja ylläpitämä, se pysyy vakaana ja turvallisena. Mahdolliset ongelmat ratkeavat nopeasti.
  • Et jää toimittajaloukkuun: Oletko yrittänyt etsiä valmisteemalla rakennetulle ja/tai page-buildereita hyödyntävälle sivustollesi uutta palveluntarjoajaa jatkokehitykseen? Harva ammattimainen toimisto haluaa laittaa lusikkansa soppaan, josta ei tiedä mitä se sisältää (tai kun tietää, että siellä on käytetty edellä mainittuja teknologioita).
  • Erotut joukosta: Kun sivusto tehdään alusta alkaen juuri sinun yrityksellesi, ulkoasu on uniikki ja erotut positiivisesti joukosta.
  • Sivut palvelevat hakukoneita ja käyttäjiä: Ammattimaisesti tehdyissä verkkosivuissa ei ole turhia ominaisuuksia, jotka rassaisivat käyttäjiä ja hidastaisivat sivuston latautumista. Tästä kiittävät käyttäjien ja sinun lisäksi myös hakukoneet.
  • Sivuston elinkaari on pitkä: Sivustoa voi jatkokehittää ja ulkoasua muokata yrityksen toiminnan mukana, eikä sinun tarvitse tyytyä sinne päin tehtyihin ratkaisuihin ja purkkaviritelmiin.
  • Saavutettavuus: Valmisteemalla saattaa olla täysin mahdotonta vastata saavutettavuusdirektiivin AA-vaatimuksiin sen puutteellisesta toteutuksesta johtuen, räätälöidyllä sivustolla ei.
  • Tietoturva on hyvä: Ammattimaisissa WordPressin ylläpitopalveluissa on omat vahvistetut varotoimenpiteet, kuten esimerkiksi haittaohjelmien skannaus, varmuuskopiointi, sekä säännölliset päivitykset, joiden avulla vältetään yleisimmät tietoturvariskit ja murtautumisyritykset.

 

Valmisteema sopii harrastajalle tai aloittavalle yrittäjälle

Onko ensimmäistä blogia perustavan, sivutoimista yrittäjyyttä kokeilevan tai itsensä työllistävän freelancerin kannattavaa investoida viisinumeroisia summia omiin verkkosivuihin? Riippuu tavoitteista ja budjetista.

Mikäli tarkoitus on kokeilla omia siipiään uuden jutun kanssa, luoda sivut harrastustoimintaa varten tai tehdä simppelit sivut ilman kummoisia toiminnallisuuksia, valmisteema voi ajaa asiansa hyvin. Tällöinkin on kuitenkin huolehdittava siitä, että teema on fiksusti ylläpidetty. Kannattaa siis vähintään tarkistaa, mitä sivurakentajaa teema käyttää, kuinka usein teemaa kehitetään ja päivitetään ja millaisia arvosteluja se on saanut.

Kaikki valmisteemat eivät ole huonoja, mutta sellaisen löytäminen, jolla vältyt edellä mainituista ongelmista on vaikeaa. Me emme ole vielä sellaista nähneet, jota olisi perustelua hyödyntää sen sijaan, että verkkosivut rakentaisi räätälöidysti itse.

 


Devaaja! Kiinnostaako haastaa miten toimialalla rakennetaan verkkosivuja? Alkaako perus WordPress-saittien rakentaminen maistua puulta?

Hyppää Pixelsin remmiin tekemään verkkopalveluita moderneilla työkaluilla ja siirtämään verkkosivukehitystä lähemmäksi sovelluskehitystä. Kurkkaa avoimet työpaikkamme.

 


 

Haluatko yrityksellesi räätälöidyt WordPress-verkkosivut?

Laita meille viesti ja palaamme asiaan vuorokauden kuluttua.