Mitä WordPress-verkkosivujen teko maksaa?

11/03/2019

Kun on aika rakentaa yritykselle tai yhdistykselle verkkosivut, ennemmin tai myöhemmin pohditaan teknistä toteutustapaa ja tarkemmin sitä millä alustalla sivusto tullaan tekemään. Usein kun vertaillaan verkkosivualustoja ja eri julkaisujärjestelmiä, WordPress on yleensä se jonka kaikki tuntee, ainakin nimeltä. WordPressin yleisyys onkin kyllä aivan omaa luokkaansa; sen avulla on rakennettu noin kolmannes kaikista verkkosivuista maailmassa.

Pureuduimme yleisesti tarkemmin WordPressin etuihin ja haittoihin julkaisujärjestelmien vertailussa aiemmin; lue: Opas verkkosivujen alustan valintaan – WordPress vai Drupal?

Blogi- vai verkkosivualusta?

WordPressistä on olemassa käytännössä kaksi eri versiota:

1) WordPress.com blogialusta ja
2) WordPress.org julkaisujärjestelmä.

Ensimmäinen sopii mainiosti esim. bloggaajille, pienyrittäjille, pienille yhdistyksille ja muille, jotka ensisijaisesti haluavat (tai resurssisyistä joutuvat) rakentamaan verkkosivunsa itse. Kustannukset ovat muutamien kymppien luokkaa mikäli omaa ajankäyttöä ei oteta huomioon, joten talous ei joudu tämän vaihtoehdon kanssa koetukselle. Alusta on melko rajattu (suunnattu bloggaajille ja portfolioille), joten kovin vaativia sivustoja et WordPress.com:illa saa aikaan.

Jälkimmäinen on näistä se järeämpi ja hieman ammattimaisempi julkaisujärjestelmä, jolla taas rakennetaan sivustoja aivan laidasta laitaan; pienistä muutaman sivun sivustoista laajoihin toteutuksiin, joissa hyödynnetään mm. rajapintaintegraatioita, kieliversioita ja verkkokauppatoiminnallisuuksia. Kun yleisesti puhumme WordPress-verkkosivuista, tarkoitamme siis tätä versiota.

 

Eli mitä se WordPress siis maksaa?

Ainoa oikea vastaus on se mitä et välttämättä halua kuulla: se riippuu. Paras mittari, jolla arvioida verkkosivujen hintaluokkaa on mielestämme kompleksisuus. Yksittäisistä tekijöistä se, eli kuinka monimutkainen sivustosi on, loppujen lopuksi määrittää kuinka paljon ammattilaistiimi tulee käyttämään sivustosi rakentamiseen aikaa. Kun ostat verkkosivuja, maksat siis ammattilaisille heidän ajasta ja osaamisesta. (WordPress on alustana täysin ilmainen ja avointa lähdekoodia.)

wordpress-verkkosivujen-suunnittelu-pixels-helsinki

Kaikki alkaa suunnittelusta

Ensimmäisenä on hyvä ymmärtää mistä sivuston rakentaminen koostuu. Yksinkertaisin jako voidaan tehdä suunnittelun ja kehityksen välillä. Tarvitset siis luultavasti jonkun ensin suunnittelemaan sivustosi (käyttäjäpolut, sivustorakenne, sisältöhierarkia, visuaalinen ulkoasu) ja sitten jonkun hoitamaan teknisen toteutuksen (asennus, kehitys, testaus, integraatiot). Suosituksemme on valita kumppani, joka pystyy tekemään molemmat osat projektia ammattitaidolla, mutta ei ole perisynti hankkia suunnittelua yhdestä paikkaa ja toteutusta toisesta. Monella on esim. erikseen bränditoimisto, joka ohjeistaa visuaalisen ilmeen käyttöä. Itse leiskan voi silti piirtää kumpi vaan osapuoli, mieluiten sellainen jolle UI-suunnittelu on arkipäivää.

Sisältöjen suunnittelua ei tule unohtaa! Osana sivuston rakenteen ja sisältöhierarkian suunnittelua pitää myös miettiä miten sisällöt rakentuvat sivuston ytimeen. Mistä teemoista halutaan viestiä ja millä äänellä? Millä kielillä? Luodaanko sisällöt itse vai käytetäänkö siihen ammattilaisen apua? Entä hakukoneoptimointi, onko avainsana-analyysiä tehty koska viimeksi?

Näistä edellä mainituista osa-alueista koostuu suurin osa verkkosivuston luomisen kustannuksista. Jos vetää mutkia oikein kunnolla suoriksi, voisi heittää arvion, että tyypillisen verkkosivun kustannukset jakaantuvat seuraavasti: sisällöt 20%, UX & UI -suunnittelu 30%, tekninen toteutus 50%. Tämä ei ole mikään kultainen kaava, mihin aina voi sokeasti nojata. Se saattaa kuitenkin auttaa projektin budjetoinnissa. Jos projektin kokonaishinta on 20 000€, sen voisi jakaa siis näin: sisällöt 4000€, suunnittelu 6000€, toteutus 10 000€.

Kuulostaapa paljolta… Entä jos tarvitsen vain yksinkertaisen sivuston?

Yksinkertaisen sivuston suunnitteluun ja kehittämiseen tarvitaan tietenkin vähemmän aikaa kuin monimutkaisemman. Luultavasti teknisen osaamisen ei tarvitse olla aivan niin korkealla tasolla, kun on kyse simppelistä sivustosta, joten saattaa olla että vähemmän kokeneempi kehittäjä voi rakentaa sivustosi, ja hänelle ei välttämättä tarvitse maksaa aivan samaa tuntihintaa kuin kymmeniä tai jopa satoja sivustoja toteuttaneelle spesialistille, joka osaa vastata vaativampaan tarpeeseen.

Simppelin one-pager yrityssivuston tai muutaman sivupohjan saitin saa varmasti edullisemmin, esim. muutaman tuhannen euron investoinnilla. Tässä kannattaa myös alkaa jo harkita pakettiratkaisuja tai ainakin freelancerin palkkaamista, jolloin kustannuspohja on heti erilainen.

Heti kun mukaan lisätään monimutkaisuutta tuovia osia, kuten esimerkiksi kieliversioita, integraatioita muihin järjestelmiin tai verkkokauppa-toiminnallisuuksia, on kokenut ja osaava kehittäjä nopeasti hintansa väärti.

 

Hintahaitari on kympeistä satoihin tuhansiin

WordPress-verkkosivuja tehdään todella laajalla skaalalla; aivan sieltä harrastelijoiden blogeista todella edistyneisiin ja mittavaa osaamista vaativiin, laajoihin toteutuksiin.

Mikäli haluat perustaa yksinkertaisen henkilökohtaisen blogin itsellesi tai pienen sivuston yrityksellesi, hintalappu voi olla alle muutaman kympin vuodessa itse tehtynä. Vastaavasti voit palkata edullisen freelancerin tekemään saman puolestasi ja lompakko kevenee muutamalla satasella tai tuhannella.

Toisaalta, laajoja ammattimaisesti tehtyjä sivustoja saatetaan suunnitella, kehittää ja testata useita kuukausia ja niitä voi ylläpitää osa- tai täyspäiväisesti useampi kehittäjä, jolloin sivuston perustamiseen sekä vuosittaiseen ylläpitoon vaaditut kustannukset lasketaan helposti sadoissa tuhansissa euroissa. Web-ostajan oppaan katsauksessa ka. projektihinta isoille WordPress-projekteille oli n. 70 000€ (alv 0%).

Tuohon väliin jää kammottavan iso aukko ja juuri tähän osuu suurin osa yritysten tarpeista, joten kultaisen keskitien löytäminen voi olla vaikeaa. Tässä korostuu ostajan vastuu; tiedätkö mitä olet hankkimassa?

visit-alvar-aalto-wordpress-verkkosivut

WordPress-verkkosivut Pixelsin tyyliin

Me Pixelsillä edustamme WordPress-sivustoihin erikoistunutta design-vetoista toimistoa, joka rakentaa vaativia verkkosivuja vuosien kokemuksella, kunnianhimolla ja isolla ammattiylpeydellä.

Suurin osa asiakkaistamme on pk-yrityksiä ja yhdistyksiä, joiden sivustot ovat melko tyypillisesti markkinoinnin ja myynnin tarpeisiin luotuja, informatiivisia ja joustavaksi rakennettuja, ns. ”perus yrityssivustoja.” Sivustoilla on kuitenkin lähes poikkeuksetta joitain toiminnallisuuksia tai ominaisuuksia, joihin vaaditaan osaavan ja kokeneen tekijän näkemystä ja otetta.

Otteemme WordPress-kehitykseen on varsin laatutietoinen. Pyrimme esimerkiksi välttämään valmiita teemoja kuin ruttoa sekä valikoimme tarkasti vain muutamat lisäosat, jotka suostumme ottamaan osaksi rakentamiamme sivustoja. Kolmannen osapuolen kehittämiin ja ylläpitämiin lisäosiin luottaminen on kokemuksemme mukaan melkoista uhkapeliä, joten vain tarkan seulontaprosessin läpäiseet lisäosat päätyvät asiakkaidemme sivustoille. Voit tutustua aloitusteemaamme, joka on avoimesti jaettuna yhteisön käyttöön.

Meille tyypillisen asiakkaan verkkopalvelun hintataso asettuu useimmiten 10 000 — 30 000 €:n (alv 0%) väliin, sisältäen sivuston suunnittelun sekä teknisen toteutuksen. Olemme toki tehneet projekteja WordPressillä myös yli 50 000 €:n hintaluokassa. Ylläpidon ja jatkokehityksen kuukausittaiset kustannukset ovat keskiarviolta parin sadan euron paikkeilla.

 

Mitä kuluja tulee huomioida WordPress-kehityksessä?

Verkkosivujen rakentaminen itsessään on aina isompi tai pienempi projekti ja vaatii tietyn investoinnin osaavan tiimin palkkaamiseksi. Sivuston kehityksen ohella on myös tiettyjä juoksevia kuluja, jotka on hyvä huomioida verkkosivuja budjetoidessa.

 

Lisäosat ja lisenssikulut

WordPress-verkkosivut hyödyntävät erilaisia lisäosia laajentaakseen julkaisujärjestelmän ominaisuuksia. Parhaat lisäosat usein sisältävät jotain maksullista tukea ja premium-toimintoja, joiden kustannukset on hyvä ottaa huomioon.

Digitoimistoilla, kuten meillä Pixelsillä, on usein toimittajille suunnitellut versiot oleellisista lisäosista, jolloin näistä ei välttämättä aiheudu asiakkaalle lisäkuluja.

Lisenssikuluja saattaa kertyä lisäksi maksullisten web-fonttien käytöstä tai esim. kuvapankkien kuvien käytöstä. Nämä kannattaa huomioida jo sivustoa suunniteltaessa. Euromääräisesti puhutaan yleensä jostain kympeistä – satasista vuodessa.

 

Hosting

Verkkosivujen hosting, eli käyttöpalvelut, on maallikon termein siis se palvelinympäristö, jossa sivusto elää fyysisesti. Monelle termi webhotelli on tästä syystä se tutumpi. Verkkosivustot koostuvat erilaisista tiedoista, johon pitää päästä käsiksi aina kun internet-selaimella joku sivuston haluaa nähdä. Nämä tiedostot elävät palvelimella, josta sinun tulee maksaa jotain.

Hosting-ratkaisuja on tarjolla todella edulliseen hintaan ja saattaa tuntua houkuttelevalta tarttua siihen edulliseen ratkaisuun – eihän niissä mitään eroa ole? On niissä. Kohtele hostingia eräänlaisena vakuutuksena siitä, että sivustosi pysyy toiminnassa, vakaana kävijäpiikkienkin aikana, ja että tietoturva on ammattimaisesti hoidettu. Hinta usein heijastaa laatua tässä(kin). Kuukausitasolla käyttöpalveluiden hinnat ovat usein joitain kymppejä.

 

Domainit

Domain eli sivuston verkko-osoite kertoo mistä osoitteesta sivustosi löytyy. Se on sinun sivustollesi täysin uniikki tunnus, joten pidä huoli että sivustoa suunniteltaessa muistat rekisteröidä haluamasi domainin ajoissa.

Domainien kustannus on usein lähinnä nimellinen (.fi tunnukset n. 15-20€ / vuosi), mutta esim. englanninkielisistä sanoista johdetut .com -domainit ovat usein jo jonkun toimesta varattu ja saatat tällöin joutua ostamaan domainin kovaan hintaan.

 

Ylläpito ja tukipalvelut

WordPress-sivuston ylläpito on elintärkeä osa sivuston huolenpitoa, ja sen laajuus kannattaa huomioida verkkosivujen kustannuksia laskettaessa.

Riippuen hosting-ratkaisusta, tietty automatisoitu ylläpito saattaa sisältyä jo hostingin hintaan. Esim. WP-palvelu.fi:n ratkaisuun sisältyy automaattiset ja testatut päivitykset, jolloin manuaalisesti tehtävän ylläpitotyön määrä keventyy.

Joka tapauksessa, huomioi, että verkkosivustosta tulee pitää huoli myös sen rakentamisen jälkeen. Sivuston alustaa ja mahdollisia lisäosia on päivitettävä tietyn väliajoin, ja on varsin suositeltavaa myös jatkaa sivuston kehittämistä perustuen mm. käyttäjätilastointiin ja saatuun palautteeseen.

Kuukausittaisin tehtävää ylläpitoa tehdään laajuudesta riippuen alkaen muutamasta kympistä muutamaan tuhanteen euroon. Ylläpito on keveimmilläänkin hyvä sijoitus sivuston toiminnan varmistamiseksi ja elinkaaren pidentämiseksi. Parhaimmillaan hyvä ylläpito ja tukipalvelu pitää huolen siitä, että sivusto palvelee sen kohderyhmiä entistä paremmin ja tehostaa organisaatiosi toimintaa kun voit ulkoistaa sivustoa huolehtimisen osittain tai jopa kokonaan osaavalle kumppanille.

 

Esimerkkilaskelma WordPress-verkkosivujen hinnasta

Otetaan loppuun yhteenvetona suuntaa-antava esimerkki, jota voit käyttää pohjana oman sivustosi budjetointiin. Tuntihinnaksi on oletettu 100€/h ja päivän kestoksi 8 tuntia. Hinnat ovat mainittu ilman arvonlisäveroa, jotta laskelma pysyy yksinkertaisena.  Hinnat ovat alv 0%.

 

Projektihinta:

  • Sisällön suunnittelu ja tuotanto — 3 päivää, 2400€*
  • Avainsana- ja kilpailija-analyysi (SEO) — 1,5 päivää, 1200€
  • Käyttäjäkokemuksen ja ulkoasun suunnittelu — 6 päivää, 4800€
  • Tekninen toteutus — 10 päivää, 8000€
  • Projektin hallinta — 2 päivää, 1600€

Yhteensä: 18 000€

*Voit toki hoitaa itse sisällön suunnittelun ja tuotannon, jolloin hinta sille on 0€. Voit hinnoitella oman aikasi aivan kuten parhaaksi näet.

 

Juoksevat kulut:

  • Lisäosat ja lisenssikulut — 100€ / vuosi
  • Hosting — 30€ / kk
  • Domain — sis. hostingin hintaan
  • Ylläpito ja tukipalvelut — 150€ / kk

Yhteensä: 2260€ / vuosi

Tämän kokoluokan sivustolla on oletettu olevan mm. räätälöity ulkoasu ja teema, useampi kieliversio, modulaariset sivupohjat (joita voi käsin järjestellä uudelleen), ja muutama vaativampi toiminnallisuus kuten ulkopuolisiin järjestelmiin integroidut lomakkeet, kirjautumisen vaativat sisällöt (extranet) tai esim. Google Mapsia hyödyntävä älykäs hakutoiminto.

 


 

Haluatko arvion WordPress-verkkosivuista?

Kerro tarpeestasi vapaamuotoisella kuvauksella ja lupaamme palaamme asiaan seuraavana arkipäivänä. Saat meiltä arvion projektin budjetointia varten. Ota yhteyttä tai laita viestiä lomakkeen avulla!