Parhaat lisäosat WordPressille

Parhaat lisäosat WordPressille

WordPress on maailman suosituin verkkosivualusta ja syystäkin: se on kustannustehokas, kevyt, todella helppokäyttöinen, ja käyttää avointa lähdekoodia. WordPressillä on eräs laajimmista kehittäjäyhteisöistä maailmassa, joka puskee toinen toistaan parempia lisäosia, teemoja ja palikoita markkinoille, joilla voit räätälöidä sivustoa haluamallasi tavalla. Lisäosissa piileekin WP:n suola; ilman niitä olet käytännössä hyvin peruspilareiden varassa tai joudut tekemään todella paljon asioita täysin itse. Huomion arvoista on myös, että väärin valitut lisäosat saattavat vanhentuessaan altistaa sivusi hyökkäyksille tai romuttaa muiden lisäosien toiminnan yhteensopivuusongelmien vuoksi ja käytännössä rikkoa sivustosi hetkellisesti.

Olemme työskennelleet WordPressin kanssa vuosia ja kehittäneet omia lisäosia kun markkinoilta ei sopivaa ole löytynyt. Suurin osa projekteistamme kuitenkin pyörii melkoisen vakiintuneella kokoonpanolla ja halusimme jakaa kokemuksiamme mielestämme parhaista lisäosista WordPressille.

Disclaimer: saatat tarvita koodarin apua tai osaamista WordPressistä pintaa syvemmältä näiden käyttöönoton kanssa.

 

Advanced Custom Fields (ACF)

Kaikkien ammattimaisten WordPress-kehittäjien ’pakollinen’ työkalu. ACF:n avulla pystyt luomaan sivupohjia jotka koostuvat erilaisista joustavista osioista. Voit järjestellä osioita haluamaasi järjestykseen ja luoda kustomoituja sivupohjia suoraan WP:ssä. Yksittäisiin osioihin voit sisällyttää eri ominaisuuksia, kuten tekstikenttiä, kuvaa, videoita, erilaisia painikeita ja valikkoja ym.

wordpress-plugin-acf-flexible-content

ACF:llä on kattava dokumentaatio ja Pro-versiolla pääset pureutumaan syvälle kenttien kustomointiin. ACF on vailla vertaa.

Lataa Advanced Custom Fields

 

Polylang

Kieliversiot ovat verkkosivuilla melko standardi ominaisuus, mutta vain harvoilla sivuilla ne ovat tehty oikein… kirjoitimme sekä luennoimme aiheesta hiljattain enemmänkin. Oleellinen osa teknistä toteutusta WordPressillä on Polylang.

Polylangilla luot WordPress-sivullesi kaikki eri sivut, sisältötyypit ja valikot kätevästi monikielisenä, jokainen kieli erikseen. Samalla käännät myös verkkokauppasi tuotekuvaukset ja lähetät sähköpostit asiakkaalle hänen kielellään.

wordpress-polylang-kielivalinta

Miksikö emme käytä kilpailevaa lisäosaa; WPML:llää? Lyhyesti, koska se on surkea. WPML on huolimattomasti rakennettu, se on liian raskas ja ei yksinkertaisesti tule toimeen yleisesti käytettyjen lisäosien kanssa (esim. WooCommerce). Lisäksi asiakaspalvelu on lähes luokattoman huonoa (jos et maksa siitä reilusti). Emme voi suositella juuri kellekään sitä.

Lataa Polylang

 

SEO Framework / Yoast

Hakukoneoptimointi (SEO) on ollut pysähtymätön trendi jo vuosia, jonka merkitys kasvaa ja muotoutuu jatkuvasti eteenpäin kun internet kehittyy. Siihen voi upottaa mahdottoman paljon aikaa ja rahaa, mutta tukevat peruspilarit tulevat jo fiksusti rakennetun WordPress-sivuston kautta. Projekteissamme käytämme aina helppokäyttöisiä SEO -lisäosia, joiden käyttö ei kaipaa teknistä osaamista juuri ollenkaan.

SEO Frameworkin avulla kirjoitat kaikki hakukoneille oleellisimmat sisällöt ja kuvaukset kohdilleen vaivatta, se generoi automaattisesti hyödylliset sivukartat ja antaa selkeät ohjeet optimointiin, joita osaa seurata maallikkokin. Frameworkillä on hyvä dokumentaatio ja on muutenkin verraten helppo kehittäjien kustomoitava.

wordpress-seo-lisaosa-framework

SEO Yoast on vaihtoehdoista se suositumpi ja hallinnut markkinalla pitkään ykkösenä. Perustoiminnot ovat samat kuin Frameworkillä, tosin osittain jopa laajemmat. Ohjeistusta Yoast tarjoaa selkeästi enemmän tai ainakin näkyvämmin, mikä saattaa olla tervetullutta aloittevalle sisällön optimoijalle. Toisaalta, WP:n admin-paneelia hallitsevat Yoast-ilmoitukset ovat saaneet kritiikkiä osakseen, mutta siitä kukin voi muodostaa oman mielipiteensä.

Loppujen lopuksi, SEO Framework on kahdesta veljeksestä se ketterämpi ja siksi meidän valintamme.

Lataa SEO Framework

Lataa SEO Yoast

 

Relevanssi

Mikko Saaren kehittämä Relevanssi tehostaa WordPressin omaa hakutoimintoa ja osaa fiksusti nuuhkia nimensä mukaisesti hakutuloksia relevanssin mukaan. Eri sisällöille voit määrittää kätevästi painoarvon, eli kuinka korkealle niitä hakutuloksissa nostetaan. Hieman Googlen haun tavoin, lisäosa osaa myös ehdottaa tuloksia vaikkei tarkkoja osumia löytyisikään ja tarjoaa myös “Did you mean?” -toiminnolla mielestään osuvampaa hakusanaa WordPress -sivustollasi.

Se ymmärtää myös paljon sellaista sisältöä, mitä WP:n oma haku ei löydä: custom fieldit, taxonomiat, kommentit jne. Premium-versioilla saat käyttöösi ns. ’koko paketin’ ja loistavan tuen, jota voimme suositella lämpimästi. Yksinkertaisen toimiva paketti kaikin puolin!

Lataa Relevanssi

 

Contact Form 7

Lomakkeiden luomiseen WordPress-sivustoille on tarjolla monta hyvää vaihtoehtoa. Usein tehtävän hoitaa markkinoinnin automaation ja/tai CRM-järjestelmän oma lomake, mutta mikäli kaipaat enemmän kustomoitavaa vaihtoehtoa, on Contact Form 7 vallan toimiva ratkaisu. Se on ilmaisista lisäosista yksi parhaista; helppokäyttöinen, omaa hyvän dokumentaation ja tarjoaa useita vaihtoehtoja sen räätälöintiin. Contact Form 7:n kanssa saat myös otettua käyttöön vaivattomasti reCAPTCHA:n taisteluun spämmibotteja vastaan.

Lataa Contact Form 7

 

 

WooCommerce

WooCommerce ei juurikaan WordPress-sivustojen kanssa puuhaavalle esittelyjä kaipaa, mutta tässä lyhyt intro mikäli se ei ole vielä tuttu. Verkkokauppa-laajennus WooCommercella pyörii erään tilaston mukaan noin kolmannes kaikista maailman verkkokaupoista – ja miksei pyörisi. Se on ilmainen, kattava, helposti kustomoitava ja äärettömän helppokäyttöinen. WooCommerceen on integroitavissa ja lisättävissä satoja äärettömän hyödyllisiä lisäosia ja palveluita, joilla teet siitä juuri sinun tarpeisiisi sopivan.

Mielestämme WooCommerce-verkkokaupan paras puoli on kuitenkin loppujen lopuksi se, että se kulkee WordPressin kanssa niin vahvasti käsi kädessä. Toiminnot ja käyttölogiikka on tuttua WP:n käyttäjille, sisältövetoinen WordPress-sivusto voidaan yhdistää kätevästi verkkokaupan kanssa yhteen, ja se on yhtä joustavasti räätälöitävässä kuin WordPress. Voit esimerkiksi linkata blogiartikkeliin suoraan tuotteita verkkokaupasta. WooCommercesta on vaikea olla pitämättä markkinalla, jossa verkkokauppa-alustat ovat usein lisenssimaksullisia, suljettuja ja todella raskaita. Katso esimerkki miten luot tuotteen WooCommerce-verkkokauppaan.

Lataa WooCommerce

 

BuddyPress

WordPressillä on rakennettu mitä monimutkaisempia verkkopalveluita, mutta BuddyPressillä sinun ei tarvitse olla WP-velho tehdäksesi toimivia sosiaalisia yhteisöpalveluita. BuddyPress sisältää valmiissa paketissa mm. käyttäjäprofiilit, ryhmät, keskustelut, notifikaatiot ja sisältösyötteet. Ja jos nojaat valmiiden teemojen varaan, BuddyPressille on luotu niitä kattava tarjonta. Lisäosan avulla voit luoda lähes mitä tahansa, vaikka seuraavan Facebookin.

Lataa BuddyPress

wordpress-buddypress-lisaosa
Katso helppo käyttöönotto-opas @ wpmudev.

 

Fiksusti valikoidulla kokoelmalla laadukkaita lisäosia voit onnistua tekemään WordPress-verkkosivustasi kattavan ja joustavan kokonaisuuden, joka mahdollistaa mitä monimutkaisempia toteutuksia. Meille ei ole tullut vielä vastaan montaa tapausta, joita ei olisi mahdollista toteuttaa WordPressillä ketterästi ja tehokkaasti (verrattuna esim. täysin kustomoituun web-sovellukseen). Toki WordPress on ”vain” sisällönhallintajärjestelmä, joten aivan autuaaksi se ei kaikissa tapauksissa käyttäjäänsä tee. Useimmiten kuitenkin harkitsemasi sivuston, palvelun tai portaalin on joku WordPressillä jo tehnyt.

 


 

Ilmeisesti planeetat olivat rivissä, sillä sattumalta juuri kun kirjoitin tätä postausta tuli vastaan Twitterissä Digitoimisto Duden Timin kirjoitus lisäosista, joka oli hämmästyttävän samoilla linjoilla. Onneksi saatiin hieman erilainen kattaus kuitenkin aikaiseksi 🙂 Suosittelen siihenkin tutustumista!

 

Stay smart!

Why not sign up to our newsletter? We'll occasionally send you our latest blog posts and a bunch useful tips to help you with your work. No spam!